ورق استیل چیست؟ راهنمای جامع و کلی

هر آنچیز که در رابطه با ورق استیل می‌بایست بدانید را از این مقاله دنبال کنید، این مقاله دائم بروز خواهد شد

ورق استیل 430 | ورق استیل ۴۳۰

ورق استیل نوعی از محصولات فولادی می‌باشد که به دلیل ترکیبات شیمیایی آن مقاومت بالایی در برابر اکسیژن و رطوبت دارد. استحکام بالایی دارد، خاصیت تطبیق پذیری و انعطاف آن هم از ویژگی‌های مهم آن است.

  • خاصیت نسوزبودن، ضد زنگ بودن دارد
  • بر خلاف دیگر آلیاژها سطح آن براق و زیباست
  • قابلیت شکل پذیری بالایی دارد
  • می‌توان آن را مجدد بازیافت کرد

انواع آلیاژهای ورق استیل

به طور کلی ورق استیل موجود در بازار به چند دسته کلی تقسیم می‌شوند:
سری  300 : این سری از استیل  در بازار بسیار عرضه می‌شود. خاصیت ضد زنگی دارد و خود به چند گرید مختلف تقسیم می‌شود که از بین آن‌ها آلیاژ ورق استیل 304 به دلیل انعطاف پذیری و جوش خوردگی بالا، فروش و کاربرد بالایی دارد.
سری 400 : این سری از استیل برای مصارف خانگی از جمله تولید وسایل آشپزخانه، کارد و چنگال استفاده می‌شود. قابلیت جوش پذیری بالا دارد. سری  400ورق استیل هم گرید مختلفی دارد. مثلا برای تولید کارد و چنگال از آلیاژ ورق استیل 420 باید استفاده کرد.
سری 500 : این نوع از ورق استیل، در برابر حرارت و گرما بسیار مقاوم است. از ترکیبات مهم آن وجود کروم است که خود کروم خاصیت ضد زنگ زدگی بالایی دارد و بیشتر در صنایع شیمیایی و تجهیزات دریایی به کار می‌رود.
گرید 530 به دلیل کروم موجود در آن در فضاهای خورنده، مقاومت بالایی دارد و از پر کاربردترین انواع این سری می‌باشد.
سری 600 : در فضاهای اسیدی و قلیایی از این سری استیل استفاده می‌شود. این سری هم با توجه به درصد مواد مورد استفاده، خود به چند گرید مختلف تقسیم می‌شود. از پر کاربرترین گرید سری 600 می‌توان از 630 نام برد که مقاومت بالا در برابر خوردگی، ویژگی منحصر به فرد آن است.

ورق استیل در چه مواردی کاربرد دارد؟

ورق استیل یکی از پرکاربردترین آلیاژها در صنعت امروزه به شمار می‌رود که جنس اصلی آن از آهن است. از ویژگی‌های بارز آن خاصیت ضد زنگ زدگی، قابلیت جوش خوردن و انعطاف پذیری آن برای ساخت هر نوع محصولی می‌باشد. در دمای منفی 200 درجه از خود مقاومت نشان می‌دهد و گرمای بالای 1000 درجه هم تاثیری بر روی آن ندارد. به طور کلی با توجه به عناصر تشکیل دهنده استیل می‌توان آن را به دو دسته کلی تقسیم نمود:

ورق استیل بگیر( فریتی) : ورق‌های استیل ضد زنگ به دو دسته کلی بگیر و نگیر تقسیم می‌شوند. هرگاه استیل خاصیت مغانطیسی داشته باشد و جذب آهن ربا شود، به آن استیل بگیر( فریتی) می‌گویند. این نوع استیل‌ها در برابر حرارت بالا مقاوم هستند و خاصیت ضد زنگ بالایی دارند. قیمت آنها نسبت به ورق استیل آستینت کمتر است. برای صنعت خودرو، لوازم خانگی، کابینت سازی و مصارف پزشکی و … بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ورق استیل نگیر (آستنیتی) : ورق استیل آستنیت به دلیل وجود نیکل، در برابر خوردگی مقاومت دارند. خاصیت مغناطیسی ندارد و جذب آهن ربا نمی‌شود. مقاومت بالا در برابر سایش و خوردگی دارند در نتیجه گزینه مناسبی برای صنعت کشتیرانی، هوا فضا، صنایع غذایی، پالایشگاه‌های نفتی و صنعت تجهیزات داروسازی و … می‌باشند. کاربرد این نوع استیل‌ها نسبت به استیل‌های بگیر(فریتی) بیشتر است.

ویژگی‌های ورق استیل

  • به دلیل وجود عنصر کروم ضد زنگ و نسوز است.
  • ورق استیل نسبت به سایر ورق‌های فولادی، زیبایی ظاهری خاصی دارد و نیاز به رنگ آمیزی و روکش ندارد.
  • بر پایه آهن است و در نتیجه دوام و مقاومت بالایی دارد هرچه کربن در این ورق استیل بیشتر باشد مقاومت آن هم بالا می‌رود.
  • به دلیل ذوب پذیری آن قابلیت بازیافت مجدد دارد و می‌توان مجدد از آن استفاده کرد و به چرخه تولید برگرداند.
  • در برابر حرارت و سرما مقاومت بالایی دارد و دچار خوردگی نمی‌شود.
  • در صنعت معماری، ساخت تجهیزات و مصارف خانگی کاربردرفراوان دارد.
  • قابلیت جوش خوردن و اتصال را دارد، براحتی می‌توان با آن جوشکاری کرد و قطعات را به هم چسباند.
  • براحتی پولیش می‌شود و می‌توان در صنعت لوازم خانگی مثل قاشق و چنگال و وسایل تزیینی و دکوری استفاده کرد.

مقالات مرتبط

keyboard_arrow_up